onsdag 6 april 2011

Lite Fakta Om Lantlig Stil och Shabby Chic

Den lantliga inredningsstilen har funnits så länge det funnits bondgårdar i Sverige, och idag är den populärare än någonsin. Gränserna mellan det man kallar lantlig stil, fransk lantstil och shabby chic är idag väldigt flytande, och ofta används dessa begrepp synonymt.

Som sagt, har det lantliga funnits länge i våra hem, men ett uttryck som kanske inte har samma långa historia är begreppet och stilen shabby chic. Detta är en stil som uppkom på 80-talet, och efter det bara har ökat i popularitet.

Denna inredningsstil, som kan appliceras på det mesta i hemmet, kännetecknas av att det mesta går i vitt, plus att det skall se gammalt och nött ut.

Många, särskilt kvinnor i alla åldrar, har en stark förkärlek till denna stil. Omhända, för att det ofta förknippas med det romantiska, harmoni och en tid då livet på landet var förknippat med lugn och ro.

Idag har det därför blivit ytterst vanligt att man gör sin egen tolkning av stilen. Man börjar måla shabby chic möbler hemma och försöker att få hela hemmet att se gammalt ut, det innefattar golv, tak och väggar, och även fasta saker som köksluckor, dörrar och mycket annat.

En annan sak som är typisk för den lantliga och shabby chic stilen är den flytande gränsen mellan det som är inne och det som är ute, eller rättare sagt, det som är ämnat för inomhusbruk och det som är ämnat för utomhusbruk. Man kan alltså använda alla saker överallt, det spelar ingen roll om man är inne eller ute.

 
Idag är det ohyggligt inne att skapa sin egen lantliga shabby chic stil, och som jag ser det så kommer detta bara att växa sig ännu starkare under dom närmaste åren. Shabby chic marknaden växer för varje dag, allt eftersom fler inser att detta går att tjäna pengar på.