söndag 17 juli 2011

Detta Är Shabby Chic

Ända sedan slutet av 1980-talet så har begreppet "shabby chic" funnits. Många av oss har hört det, men kanske inte helt vet vad det står för och i vilket sammanhang det används. I denna artikel skall jag försöka ge dig en god förklaring på detta uttryck och vad det står för.

Hur började det?

Shabby chic är en slags inredningsstil som fanns i många typiska hemm under första halvan av 1900-talet. Man hade inte alltför myket pengar att lägga på inredning, så man ärvde eller köpte billigt på marknader och dylikt. Man hade ett tänkande av sparsamhet och återanvändning inpräntat sen barnsben.

Först 1989 så myntades själva begreppet "shabby chic" av den engelska inredningsdesignern Rachel Ashwell, som ville ge denna stil ett namn.

Detta är shabby chic

Det finns många olika element som kännetecknar denna stil av vilka några är: slitet och nött, vita färger, enkla men funktionella möbler, komfortabla möbler, och mycket annat.

Övriga saker som höjer shabby chic värdet är färska blombuketter, vackra lampor, ljuskronor, och allt som går i vintage stil. Som tidigare nämnt så går det mesta i vitt, men man kan också kombinera med andra ljusa och diskreta färger som t. ex. ljusrosa eller ljusgrön.

Övriga detaljer

Andra mindre detaljer, men nog så viktiga för att få fram den äkta shabby chic känslan i sitt hem är: mönstrade tyger, som gärna går i blommigt, rutigt eller randigt, vilka används som möbelöverdrag, på kuddar eller som sängkläder.

Vi har också nämnt att blommor förgyller ett shabby chic hem, vilka kan vara hafsigt hopplockade och utställda i varje rum av huset. Dessutom är det alltid fint med ljus alla olika slag, det kan vara små gasollampor eller bara stearinljus med doft.

Till slut

Då har vi gått igenom i korthet vad shabby chic är och vad det står för. Vi har också försökt ge dig en klar bild av hur du själv kan gå till väga när du skall inreda ditt eget shabby chic hem. Det kan vara en perfekt stil att använda, särskilt om man har småbarn, hund eller katt.
Idag finns det massor av information om shabby chic inredning online, som kan hjälpa dig till ett vackert hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar